Top

Je ziet het regelmatig op social media. Selfies van mensen op reis samen met reusachtige beesten als tijgers en olifanten. Impressionant om zo dicht bij een wild beest te komen of om zelfs een ritje op hun rug te maken en daar dan een kiekje van te nemen. Maar de droevige waarheid achter deze vakantiefoto’s is helaas heel hard. Waarom zou een olifant van ruim 5000 kg gehoorzamen aan een mens waar hij met gemak over zou kunnen wandelen. De traditionele Thaise Mahouts of olifantentrainers merkten lang geleden al hoeveel geld ze konden verdienen aan toeristen die gefascineerd zijn door de dieren. Hun manieren om de olifanten te ‘trainen’ werden daarom steeds walgelijker en zijn regelrechte dierenmishandeling.

Een welverdiend pensioen in Elephant Nature Park

Om deze praktijken aan het licht te brengen en vooral tegen te houden richtte de Thaise Lek, het Elephant Nature Park op. Een park waar al deze mishandelde olifanten worden opgevangen, met liefde worden verzorgd en in rust oud kunnen worden. Elephant Nature Park is een groene vallei die omringd is door bossen en rivieren. De olifanten kunnen hier herstellen en genieten in hun natuurlijke habitat. Ze kunnen lopen door de jungle, worden gewassen in de rivier en dagelijks bereiden de verzorgers tot 15000 kilo fruit en groenten.

Een interactieve dagtrip als olifantenverzorger

Het Nature Park geeft toeristen ook de kans om oog in oog te staan met een olifant maar dan in de schoenen van de verzorger. Op weg naar het reservaat wordt er eerst een film getoond over de mishandeling van de olifanten en de praktijken van de Mahouts zodat de toeristen de ernst van de situatie inzien. Daarna kan je de dieren observeren in hun natuurlijke omgeving en mag je helpen bij het voederen, wassen en andere dagelijkse werkzaamheden.

0